Piekeren is net als schommelen: je bent in beweging, maar komt geen stap verder.

 

De eerste stappen in het leren mediteren lopen via het pad van Mindfulness. Dit is een manier van zijn waarbinnen twee vaardigheden centraal staan: aanwezig zijn in het hier en nu enerzijds en met zo weinig mogelijk oordeel in het leven staan anderzijds. Veelvuldig wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een volgehouden mindfulnesstraining een stressreductie van 40 % oplevert.

Op vele fronten wordt er veel van ons verwacht en de veranderingen in ons bestaan zijn de laatste jaren talrijk en van grote impact. Dit alles veroorzaakt stress in ons brein en lichaam. Korte stress is geen probleem in ons systeem. Maar als die stress van lange duur is, krijgen we last van hoofdpijn, vermoeidheid, angst- en paniekaanvallen, een opgejaagd gevoel, maagklachten enz. Deze stress haalt ons ook weg uit het moment van hier en nu, want we maken ons zorgen en proberen de boel zoveel als mogelijk onder controle te houden. En dat terwijl er in het moment van hier en nu altijd rust te vinden is. Die rust zit immers in onszelf, maar is door de hectiek van ons dagelijkse leven verstopt geraakt. Maar wat verstopt is, kan je weer terugvinden …

Mindfulness zorgt er niet voor dat tegenslagen uit het leven verdwijnen, maar creëert wel een adempauze waarin je zelf kan kiezen hoe met deze tegenslagen om te gaan. Wetenschappelijk onderzoek toont veelvuldig aan dat dagelijkse training in mediteren je brein verandert: nieuwe bedrading tussen hersencellen ontstaat, bestaande angstcircuits worden zwakker. Hierdoor ontstaan momenten van bewustzijn waardoor je bewust keuzes kan maken i.p.v. voort te snellen op je automatische piloot.

Wat gaan we doen? Gedurende acht weken trainen we onszelf - individueel of in kleine groep - één keer per week anderhalf uur in bewust ademen, meditatie en mindful zijn. Thuis gaan we dagelijks aan de slag, want mindfulness is net als sporten: het vraagt training.